Barnets ernæring er afgørende. Overgangskostperioden er den periode, hvor anden mad gradvis erstatter modermælk eller modermælkserstatning. Det anbefales at begynde med skemad tidligst når barnet er 4 måneder og ikke meget senere end 6 måneder. Hvornår i løbet af denne periode, du starter med skemad, vil afhænge af barnets behov. Overgangskostperioden slutter omkring 9 måneders alderen og barnet kan nu spise med af familiens mad.
Til den første skemad hører grød, frugt og grøntsager. Vælg én ny madvare ad gangen og lad barnet vænne sig langsomt til skeen, smagen og madens konsistens. Lad det bestemme farten og pres ikke barnet til at spise. Hvis barnet ikke kan lide maden eller måden at spise på, så prøv igen næste gang dit barn er oplagt og ikke alt for sultent. Ud over madens smag og konsistens er barnets evne til at bevæge læber og mund og dets bevidsthed om, at der er mad på skeen også afgørende for, hvornår det kan og vil spise.
Når dit barn har smagt samme slags mad et par dage, kan det tilbydes noget nyt. I takt med at barnet spiser maden, øges mængden af mad til egentlige måltider. I løbet af overgangskostperioden får barnet så meget kontrol over læber og tunge, at det begynder at kunne tygge maden og drikke af kop. For at dit barn kan øve sig i at tygge, er det vigtigt at maden gradvis gøres grovere. Cirka 8 måneder gammelt kan det bl.a. tygge rugbrødssnitter.
Grød
Du kan give grød som den første skemad. Majsmel, rismel, boghvedemel og hirseflager er gode kornsorter at starte med, da de ikke indeholder gluten. Gluten frarådes før 6-måneders-alderen på grund af risikoen for glutenoverfølsomhed. Gluten findes i hvede, rug, havre og byg. Der er mest i hvede. Glutenindholdet er lavt i havregrød og øllebrød, som derfor kan gives lidt før 6 måneder. Giv ikke grød med for meget hvede ved starten af de 6 måneder for så bliver mængden af gluten hurtigt for stor.
Grøntsager
Når dit barn har vænnet sig til at spise med ske, kan du begynde at give kogte grøntsager og kartofler. Start med én ny grøntsag ad gangen. Kartoffel, gulerod, blomkål og broccoli er egnede grøntsager at begynde med. Vent med spinat, rødbede, selleri og fennikel til efter 6-måneders-alderen, da disse grøntsager har et højt indhold af nitrat. Kartofler kan moses og grøntsager findeles i en kraftig persillehakker. Grøntsagerne kan blandes i kartoffelmosen eller de kan gives hver for sig på tallerkenen, så barnet kan smage de forskellige grøntsager. Lad barnet vænne sig langsomt til det nye, både smagen og måden at spise på. Lad barnet bestemme farten, sådan tilpasses barnets ernæring bedst.
Opskrift på kartoffelmos med grøntsager
- 2 kartofler. ca. 100 gram
- 1 lille gulerod, ca. 100 gram
- 1 teskefuld margarine, smør eller olie
- 1/2 dl modermælkserstatning eller sødmælk
- Skræl kartoflerne og guleroden. Skær dem i mindre stykker
- Kog kartofler og gulerødder under tætsluttende låg i så lidt vand som muligt, 8 -10 minutter, afhængig af størrelsen
- Hæld kogevandet fra og mos kartofler og gulerødder med en gaffel
- Rør fedtstoffet i mosen
- Rør mælk i mosen til den er tilpas lind. Gulerødder kan erstattes af andre grøntsager eller flere grøntsager kan koges med sammen med gulerod og kartoffel
Opskrift på frugtmos
De fleste børn kan lide den søde frugtsmag. Frugt kan gives frisk eller kogt. Følgende milde frugter er gode til den første skemad:
- Frisk moset banan
- Frisk moset fersken
- Frisk moset melon
- Frisk moset avocado
- Frisk eller kogt æblemos
- Frisk eller kogt pæremos
Det er godt at give frugt sammen med grød eller som en afslutning på et grøntsagsmåltid.
Frisk mos skal spises med det samme. Kogt mos kan holde sig et par dage i køleskabet.
Kogt æble- og pæremos kan tilberedes i større mængder og er egnet til nedfrysning. Brug f.eks. en isterningeboks som deler op i små portioner.