Kombiner ikke børn og tobaksrøg
Det er vigtigt, at barnet ikke udsættes for tobaksrøg i sine omgivelser. Børn, der udsættes for tobaksrøg, bliver oftere syge, og de rammes hårdere af en lang række sygdomme end andre børn.
Tobaksrøg irriterer slimhinderne i luftvejene, og røg gør børnene mere overfølsomme for virus og bakterier. Børn, der udsættes for tobaksrøg, bliver oftere forkølede og får infektioner i luftvejene, f.eks. astmatisk bronkitis, og bliver oftere indlagt for dette. Børn, der udsættes for tobaksrøg får også oftere mellemørebetændelse end børn i et røgfrit miljø.
Det gør ondt på barnet, og det kan give nedsat hørelse, og dermed kan den sproglige udvikling forsinkes.
Børn, der udsættes for tobaksrøg har desuden øget risiko for at udvikle huller i tænderne, sukkersyge, kolik og meningitis. Desuden øger det risikoen for vuggedød, når barnet udsættes for tobaksrøg.
Ryg derfor aldrig indendørs. Børn og tobaksrøg er et no-go. Udluftning, emhætter og åbne vinduer og døre kan ikke fjerne de sundhedsskadelige stoffer fra røgen. Stofferne sætter sig i tøjet og på overflader samt lægger sig i støvet. Stofferne hvirvles op og indåndes, og fra lungerne går stofferne over i blodbanen og ud i hele kroppen. Ny viden viser, at også gammel røg er meget sundhedsskadelig. Det er altså ikke kun den røg, man kan se og lugte, der er farlig.
Rygning og graviditet, amning og frugtbarhed
Rygning under graviditeten betyder, at barnets fødselsvægt bliver lavere, end hvis moderen ikke røg. Børn født af rygere vejer i gennemsnit 250 gram mindre end børn af ikke-rygere. Alt på barnet bliver mindre, hvis man ryger, også organerne (hjerne, lunger, nyrer osv.). Med mindre organer får barnet også mindre modstandskraft.
Graviditet og nikotinprodukter
Nikotinprodukter kan principielt ikke anbefales til gravide kvinder. Men lykkes det ikke at stoppe, kan man tale med sin læge om at bruge nikotinprodukter.
Konsekvenser for amningen
Kvinder bør ikke ryge i ammeperioden, fordi røgens skadelige stoffer overføres til mælken. Mødre, der ryger, producerer mindre mælk og har sværere ved at få amningen i gang.
Andre grunde til ikke at blande børn og tobaksrøg
Børn af mødre, der har røget under graviditeten, får flere luftvejsinfektioner og større risiko for at udvikle astma. Spædbørn og småbørn, der udsættes for passiv rygning, får oftere astmatisk bronkitis og bliver oftere indlagt for dette. Risikoen for vuggedød er desuden væsentligt større, hvis man har røget under graviditeten, og hvis barnet efter fødslen udsættes for passiv rygning.
Rygning påvirker frugtbarheden
Kvinder, som ryger, har mindre sandsynlighed for at kunne blive gravide. Rygning under graviditeten nedsætter barnets fremtidige sandsynlighed for selv at kunne få børn, når det bliver voksent – uanset om det er en dreng eller pige.
Rygere har også en mindre chance for et godt resultat af fertilitetsfremmende behandling, end ikke-rygere har, men rygestop forbedrer chancen. Rygning er forklaring på ca. 1/6 af de årlige tilfælde af ufrivillig barnløshed i Danmark.