Ar efter kejsersnit er for nogle kvinder et problem, og nogle kan opleve smerter, men der findes heldigvis en behandling af ar efter kejsersnit. Når du som mor føder dit barn ved et kejsersnit, efterlader det dig med et 12-15 cm. langt minde på kroppen. Et minde som du skal leve med resten af livet, både fysisk og mentalt.
Rent æstetisk, er du sikkert interesseret i at få et pænt ar, som med tiden næsten ikke ses. På det fysiske plan, handler det om at arret bliver smidigt, og ikke ender med at give dig begrænsninger i forhold til bevægelser helt generelt.
Mentalt handler det om at forene dig med den historie der hænger sammen med arret, fødslen, så den ikke ”spænder ben” for glæden ved at være blevet mor.
Men det er ikke kun et ar på huden, der er også arvæv i de underliggende lag. Ja, faktisk er der op til 8 lag, som har været åbnet og nu skal hele. Mange af de lag er bindevæv, som er en slags ”støttestrømpe” inde i kroppen. De holder os sammen, og vi er alle ”spundet” ind i bindevæv fra top til tå, på kryds og på tværs.
Man taler om et dybt liggende lag af bindevæv og et mere overfladisk lag, og i denne sammenhæng er de begge vigtige at se på.
Hvis du har haft et ukompliceret helingsforløb, er alle lag i din mave helet og har nogenlunde normal brudstyrke igen, efter ca. 8 uger. Arret vil hos de fleste være lidt lyserødt, men ellers pænt.
Der er ikke to ar efter kejsersnit der er ens! Nogen danner mere arvæv end andre, så lad være med at sammenligne dit ar med andres ar. Smerter er individuelle.
For at få et pænt, smidigt og velfungerende ar, er det vigtigt at arbejde med det. Dvs. du skal i gang med at behandle det (eller få nogen til det, hvis du ikke er klar til at gøre det selv). Du kan starte ganske blidt efter ca. 4 uger, eller når der ikke er sår på længere. De fleste har behov for at fortsætte selvbehandlingen fra 3-8 mdr., alt efter om du har dannet lidt, eller meget arvæv. Arvævet plejes med fordel i 3 trin.
Trin 1: (fra 4 uger gammelt ar efter kejsersnit)
Denne periodes behandling af ar efter kejsersnit foregår ved at massere aret forsigtigt. Hvis du endnu ikke er så vild med at røre ved arret, så gør det udenpå tøjet.
Det er meget almindeligt, at huden på og omkring arret er føleforstyrret i kortere eller længere tid efter.
Føleforstyrrelse kan både betyde følelsesløst, sviende, prikkende eller ekstra sensitivt.
Plej huden mange gange om dagen af ca. 5-10 sekunders varighed.
Vil du gøre lidt ekstra for at hjælpe hjernen med at ”kende” området igen, som en del af din krop, så rør ved huden på hele kroppen (alle steder du kan nå). Bare gør det udenpå tøjet!
Det er en god idé at begynde at smøre arret med E-vitamin creme/salve/olie en gang om dagen, til at hjælpe hudens heling.
Trin 2: (fra 6-8 uger ar efter kejsersnit)
Denne periodes behandling af ar efter kejsersnit består i at lave massage af dit ar efter kejsersnit, med små, lette, cirkelformede bevægelser. Massér i retning med uret. Gør det forsigtigt, hele vejen hen ad arret.
Det er vigtigt at du ikke trykker for hårdt, men vær ganske rolig, det giver helt sig selv!
Dette kan du med fordel gøre 2-3 gange om ugen, af ca. 5 min. varighed.
Nogle gange bliver hjernen lidt overrasket over at der pludselig bliver ”arbejdet” med området, og begynder at ”brokke sig”, i form af at man oplever svie eller lettere smerter. Det er IKKE nødvendigvis ensbetydende med, at du gør noget forkert, men at det er for meget eller for ofte. I så fald går du tilbage til ”trin 1” i et par dage, så der kommer ro på igen.
Trin 3: (fra ca. 10-12 ar efter kejsersnit)
Nu har vævet sin normale brudstyrke igen, og derfor kan det være ok at lave små forsigtige træk i arret, eller rettere i vævet under arret. Men stop hvis du oplever kraftige smerter.
Du starter i den ene ende og trykker lidt ned i arret med to fingre (brug blommen, IKKE fingerspidserne).
Nu holder du det lille tryk, og så trækker du ganske lidt til den ene side og holder det 5-6 sek., mens du trækker vejret roligt ind og ud. Dette kan gøres til både højre og venstre, hele vejen hen ad arret.
Det er vigtigt at du IKKE trykker ekstra mens du ”trækker”, prøv evt. at gøre det på din underarm FØR du gør det på arret, så du ved hvordan det føles. Hvis det svier meget, er det fordi du kun hiver i huden. Fingrene skal IKKE glide eller trække hen af huden, de skal faktisk trække i/glide på det væv der ligger UNDER huden. Det kan godt føles lidt ubehageligt for nogen i starten, men det er ikke farligt.
Dette kan du gøre 1 gang om ugen.
Oplever du kraftige smerter, andre symptomer eller ikke føler dig tryg, i forbindelse med at du har behandlet dit ar, så kontakt en fysioterapeut eller osteopat, som har erfaringer med at behandle arvæv.
For nogen er det MEGET grænseoverskridende at røre ved arret selv, og derfor bedre, hvis det er en professionel der gør det. Mærk efter, hvad der er bedst for dig.
Ligesom med knibeøvelser, så er behandlingen af arvævet noget, du har glæde af at gøre fra 3-6 måneder, for at få et godt resultat. For nogen er 3 måneder nok, det er individuelt.
Hvis du har et gammelt kejsersnit ar, er det sådan set det samme du skal gøre, for selvom det er længe siden, så kan hjernen stadig være på “vagt” og derfor er det fint at starte blidt og trappe op.
Har du brug for yderligere råd og ar efter kejsersnit, er du velkommen til at booke en efterfødselssamtale
Rigtig god fornøjelse
Af jordemoder Anne Ruby og fysioterapeut Heidi Holm