Ingen falder i søvn med samme, de lægger sig – det gælder også børn. Så vær tålmodig, og lad barnet ligge og slumre uden at forvente, det sover med det samme.
Spørg sundhedsplejersken, hvis I er i tvivl om barnets søvn og sovevaner.
Læg det nyfødte barn eller baby til at sove på ryggen – det forebygger vuggedød
Giv ikke barnet for meget tøj på. Hvis barnet har brug for en tæt dyne for at falde i søvn, så tag dynen lidt væk, når barnet sover. Lad barnet sove med en tynd babydyne, der passer til sengen, og som barnet kan sparke af sig og ikke bliver viklet ind og kvalt i.
Brug ikke juniordyne det første år, det er alt for varmt for barnet. Barnet skal ikke have hovedpude, så kan barnet lettere bevæge hovedet under søvn. Undgå desuden løse tæpper, legetøj og andet, som barnet kan vikle sig ind under søvnen. Barnet skal sove køligt og ikke være for varmt klædt på. Har barnet feber, bør det klædes af, så det kan komme af med varmen.
Sov ikke sammen med barnet på en sovesofa, en smal briks eller i stor armstol. Sov heller ikke sammen med barnet, hvis du er meget træt eller påvirket af alkohol eller medicin.
Forebyg fladt og skævt hoved under søvn
Spædbarnets bløde knogler påvirkes af, hvordan barnet lejres. Når spædbørn ligger på ryggen, kan de få for vane at lade hovedet hvile til den samme side. Når det sker, er der stor risiko for, at barnet får en skæv hovedfacon, og at halsens muskler bliver stramme i den ene side. Baghovedet kan tilsvarende blive fladt, hvis barnet altid sover på hårdt underlag og ikke hviler ansigtet skiftevis til højre og venstre.
Lige fra barnet er født, skal det vænnes til at ligge på maven, når det er vågent. Det styrker musklerne i nakke og ryg og forebygger, at barnet får en skæv hovedfacon. Samtidig stimulerer det barnets motoriske udvikling. Barnets hoved skal vendes skiftevis mod højre og venstre, både under søvn, når det bæres rundt, når det skal bøvse og når det bliver puslet. På den måde undgår I at belaste kraniet ensidigt, og at barnet får smerter pga. at musklerne på halsen ikke bruges lige meget på begge sider.
Søvnbehov
Tilstrækkelig søvn er vigtig for børns udvikling og trivsel.
Manglende søvn eller dårlig søvnkvalitet kan have negativ indflydelse på barnets vækst, immunforsvar, koncentration og indlæringsevne. Der er forskel på søvnbehov, men barnet skal virke frisk og udhvilet om morgenen og i løbet af dagen. Så får det søvn nok.
Alder og generelt søvnbehov
1-4 uger: 15-18 timer i døgnet
Ved fødslen har barnet ikke nogen døgnrytme, og søvnmønstret er ikke relateret til dagslys og mørke. Det nyfødte spædbarn sover derfor i kortere perioder á 2-4 timer.
Det bedste, I kan gøre, er at lære barnet, at der er forskel på dag og nat ved fx at tænde så lidt lys som muligt om natten, når barnet skal have mad. Hav gerne en rød pære ved sengen og – det rødlige lys virker mindre opkvikkende på hjerne. Skift kun barnet, hvis det har afføring, eller hvis bleen føles meget tung og våd. Undlad at snakke til barnet under måltider og bleskift om natten.
Hvis barnet græder, når det bliver lagt i seng, skal det have hjælp til at falde til ro. Berøring, sang eller en tæt dyne kan måske hjælpe. Nogle børn skal ammes eller vugges i søvn. Børn, der er født for tidligt, kan have større søvnbehov.
1-4 måneder: 14-15 timer i døgnet
Omkring 6-ugers-alderen begynder barnet at vise, at det kan kende forskel på dag og nat.
Barnet kan efterhånden sove 4-6 timer ad gangen og er mere vågen i dagtimerne. I kan give barnet en god døgnrytme ved at sørge for gode vaner og få enkle ritualer omkring både dag- og nattesøvn. Det gør barnet trygt, når det ved, hvad der skal ske.
4-12 måneder: 14-15 timer i døgnet
Når barnet er omkring 4 måneder, begynder døgnrytmen at blive mere stabil, især hvis I har etableret regelmæssighed omkring sovevanerne. De fleste børn vil få mere samlede søvnperioder og vil være i stand til ‘at sove igennem’, hvilket er ca. 5 timers samlet søvn.
Barnet har i denne periode typisk brug for at sove tre gange i løbet af dagen. En tidlig formiddagslur og to eftermiddagslure er ofte passende. Først hen imod 1-års-alderen kan barnet nøjes med at sove to gange.
1-3 år: 12-14 timer i døgnet
Først fra omkring 1 ½-års-alderen bliver behovet for dagsøvn mindre, således at barnet kan nøjes med at sove en gang i løbet af dagen.